top of page

Tips tegen ‘Macne’

Het coronavirus houdt ons in Nederland al bijna een jaar in de greep. Velen van ons droegen voor bescherming en op dringend advies van de overheid al langer trouw een mondneusmakers, maar nu is dit vanaf 1 december verplicht gesteld in publieke binnen ruimtes.

Sinds enkele maanden krijgen we in onze salon steeds meer vragen over ‘macne’ ook wel ‘maskne’, ofwel acne veroorzaakt door het (langdurig) dragen van een mondneusmaker. Dit zorgt bij veel mensen voor onzekerheid en soms ook frustratie. In deze blog vertellen we je daarom alles over macne, hoe het ontstaat, en tips voor het voorkomen en genezen van macne.Waarom je puistjes kan krijgen door het dragen van een gezichtsmaker

Huidproblemen veroorzaakt door een gezichtsmaker, komen vanzelfsprekend met name voor rondom de mond, neus, kin en wangen. Dit komt doordat een goed mondmasker aansluit op de huid. Dit zorgt voor lichte wrijving die je huid op die plekken niet gewend is, de balans van je huid barrière en zijn beschermende oliën en vetten wordt daarmee verstoord, waardoor er irritatie ontstaat.

De medische term hiervoor is ‘acne mechanica’, iets wat je misschien kent van het sporten: strakke kledingstukken zoals zweetbanden kunnen zorgen voor lokale wrijving die hierin kan resulteren.

Doordat je mondneusmasker goed aansluit, ontstaat door het in en uitademen ook een vochtigere omgeving dan normaal. Dit is een goede omgeving voor bacteriën om zich te vermeerderen. Deze componenten samen zorgen voor een goede bescherming voor jou en je omgeving, maar in sommige gevallen helaas ook voor huidproblemen.Tips bij het voorkomen of verhelpden van Macne

- Koop bij voorkeur katoenen maskers. Maskers gemaakt van synthetische stoffen en wegwerp mondmaskers ademen minder goed, wat zal zorgen voor een nog vochtigere omgeving voor de huid. Zorg dat je voldoende katoenen maskers hebt om af te wisselen en was deze met parfumvrij wasmiddel aangezien parfums kunnen zorgen voor huidirritatie.

- Vermijd make-up! Ook al ben je, zeker nu je wellicht (meer) last hebt van acne of andere huidproblemen misschien meer geneigd deze te camoufleren; probeer dit te laten. Make-up sluit je huid af, en kan voor irritatie zorgen. Wanneer je make-up gebruikt, gebruik dan minerale make-up zoals bijvoorbeeld van YoungBlood Cosmetics. Deze is verzorgend voor de huid en laat deze ademen. Je vindt de make-up van YoungBlood Cosmetics bij ons in de salon.

- Reinig je huid voor het slapengaan met producten die helpen tegen acne. We geven je graag advies op maat in onze salon, omdat het afhankelijk is van jouw huid wat het beste past bij jouw vorm van macne. In de ochtend kun je beter reinigen met een mildere cleanser, zodat je huid i.c.m. een monderneusmasker niet geïrriteerd raakt na het reinigen. Reinig je huid niet vaker dan tweemaal per dag, dit kan irritaties namelijk verergeren.

- Naast een goed reinigingsritueel is het belangrijk dat je je huid op de juiste manier verzorgd. Ook hiervoor geldt dat huidverzorging geheel afhankelijk is van je huidtype, en de soort macne waar je last van hebt.

Wil je graag een huidadvies op maat? Boek dat gemakkelijk een gratis consult via onze boekingsapp. We stellen vrijblijvend een behandelplan en/of verzorgingsstappenplan met je op om te zorgen voor de mooiste versie van jezelf.

Comments


bottom of page